| |
Balıkesir'in ekonomik yapısı Batı Anadolu bölgesinin genel karakterlerini taşımaktadır. Tarımın geniş bir alana yayılmasından dolayı tarıma dayalı sanayi gelişmiştir. Un, yem, zeytin, zeytinyağı, salça, konserve, nebati yağ, şeker üretiminin Balıkesir ekonomisinde yeri büyüktür. Yine et, özellikle son yıllarda tavukçuluk, yumurta başta olmak üzere süt ve süt mamulleri sektörleri de önemli yer tutmaktadır.
Balıkesir iklim şartları bakımından bütün yıl boyunca her türlü sanayi çalışmalarına uygundur. Karayolu ve denizyolu ile ulaşımı kolay bir ilimizdir. Üniversitesi sanayicimizin ihtiyacı olan kalifiye işçi, usta, teknik ve idari personeli yetiştirmektedir.
Balıkesir sanayisi İstanbul ve Bursa' ya göre geri sayılır. İlde yaratılan gayri safi milli hasılada sanayi sektörünün payı 1996' da %18 kadardır. Faal nüfusun %8,14'ü imalat sanayiinde çalışmaktadır. Aynı değerler Marmara bölgesinde %38 ve %23,6'dır.
İlde imalat sanayii temelde, ikili bir yapı gösterir. Edremit Körfezi bölgesindeki Ayvalık, Edremit, Burhaniye ilçeleri öteden beri zeytinyağı ve sabun sanayiinin merkezleri olarak bilinirler. Buralarda ki zeytinyağı ve sabun fabrikalarının çoğu, orta ölçeklidir ve son yıllarda teknolojilerini yenilemişlerdir: İldeki en modern fabrikalar ise Balıkesir ve Bandırma'dadır. Çoğu 1970' lerde kurulan bu fabrikaların bir bölümü Etibankın, bir bölümü özel kesimindir.
Borik asit, boraks, sodyum perborat, sülfirik asit ve yapay gübre üreten fabrikalar bunların arasında en önemlileridir.
Balıkesir' de sektörler Türkiye' de birçok ilde olduğu gibi merkez ilçede toplanmamış homojen bir şekilde ilçelere dağılmıştır. Bu nedenle her ilçe çeşitli sektörlerde üs olma konumuna gelmiştir. Örneğin tarım makinaları, çimento, sentetik çuval, trafo, jeneratör Merkez ilçede; zeytinyağı Ayvalık-Edremit`te, beyaz et ve gübre Bandırma'da; süt ve süt ürünleri Manyas- Gönen' de Susurluk ve Merkez ilçede yoğunlaşmıştır.
İlimiz yeraltı zenginlikleri bakımından da ülke çapında önemli bir yer tutmaktadır. Bor, kömür, demir başta olmak üzere krom, mermer, kurşun, çinko, kaolen gibi maden yatakları rezerv bakımından zengin ve sayıca kabarıktır. Yalnız mermer için söylemek gerekirse ülke rezervinin %80'i Balıkesir ilinde bulunmaktadır.
1998 Ocak ayı itibariyle Balıkesir`deki 8884 iş yerinde 53.317 sigortalı işçi çalışmaktadır. Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre 3 işyerinde l.000'den fazla, 3 işyerinde 500-999 işçi, 12 işyerinde 250-499 işçi, 41 işyerinde l00-249 işçi, 90 işyerinde 50-99 işçi, 166 işyerinde 25-49 işçi, 464 işyerinde 10-24 işçi ve 8.105 işyerinde 19 işçi çalışmaktadır.
|
|