ANASAYFA [ Deprem][ Etütlerin Önemi ]Deprem Şiddetleri ][ Öldüren Depremmi ][ Hasar Nedenleri ][ Zararları Azaltmak ][ Kalite Kontrol ]

DEPREM ZARARLARINI AZALTMAK İÇİN ÖNERİLER

-Modern kentler oluşturmak ve depreme dayanıklı kaliteli konutlar üretmek için, meslek adamları, meslek odaları tarafından denetlenmelidir. 

-İnşaat Mühendisleri ile Mimarlar arasında yetki ve sorumluluk ayrımı yapılmalıdır. Bina taşıyıcı sistemlerinin projelendirilmesi, inşaat mühendislerine verilmelidir. (Diğer ülkelerde olduğu gibi) 

-İnşaat yapım süreci ve yapı malzemeleri yeterli ölçüde denetlenmelidir. 

-Her önüne gelen müteahhitlik yapmamalıdır. Müteahhitlikte, teknik donanım ve teknik eğitim ön plana çıkarılmalıdır. 

-İhale yasası, imar yasası, mühendislik ve mimarlık hakkında yasa, günün koşullarına uygun olarak çağdaş bir anlayışla değiştirilmelidir. 

-Yerel Yönetimler Yasası, katılımcı demokrasiyi sağlayacak şekilde değiştirilmelidir. 

-Kentleşme, makro ve mikro planlama düzeyinde ele alınarak, bölge planları yapılmalı, sanayileşme politikası bölge ve kentler ölçeğinde yeniden düzenlenmelidir. Yer seçim kararları, bilimsel raporlar dikkate alınarak belirlenmeli, rant anlayışı devre dışı bırakılmalıdır. 

-İstanbulda, su havzaları ve boğazın iki yanındaki kaçak binalar yıkılmalıdır. 

-Kaçak yapılar asla ve asla affedilmemelidir, yıkılmalıdır. 

-Tek tip yapı standardı hazırlanmalıdır. 

-Deprem ve diğer doğa olaylarına karşı toplumsal bilinç geliştirilmelidir. 

YASAL DÜZENLEMELER DEĞİŞTİRİLMELİ

-Merkezi yönetimler, makro ve mikro planlamayı bilimsel esaslarda geliştirmek yerine, her geçen yıl biraz daha ortadan kaldırmışlardır. 

-Kent arsaları üzerinde oluşan büyük rantlar, yapılarda denetimsizliği teşvik etmiştir. 

-14. İmar affı, dayanıksız kaçak yapılaşmayı teşvik etmiştir. 

-Yerel yönetimler, genelde bilgiden ve denetimden yoksun ellerdedir. 

-Hem merkezî yönetimler hem de yerel yönetimler, bütünsel bir ulusal yapı denetim sistemini geliştirecek yasal düzenlemelerden sürekli kaçmışlardır. 

-Bilim ve meslek etiğine sahip, ilgili ve sorumlu inşaat mühendisleri ve diğer yetkin meslek adamları, konut üretim sürecinin dışına itilmişlerdir. 

-İnşaat Mühendisleri ve Mimarlar, 1938'de çıkarılmış "mühendislik ve mimarlık hakkında kanun" ile yetki ve sorumluluklarını kullanmaktadırlar. Uzmanlık ayrımı bu yasada yoktur. 

Beton döküm ekibi, demirci ve kalıpçı elemanları bilgiden ve denetimden yoksundur.